2013. május 6., hétfő

Update Kürtős kalács

Újabb elvetemült próbálkozás...Eljött a nyár, itt a grillezés ideje. Na meg a kürtős kalács forma is előkerül  a kamrából. A kertben már izzik a parázs mire készen van az újabb csemege.
Sajnálom, de receptet nem tudok adni, csak tanácsokat, ugyanis ez kísérleti alanynak minősülő darab volt. De amúgy egy lágy kalácstésztát kell készíteni Update lisztből. Liszt, tej , élesztő, margarin, tojássárga, édesítő. Az állag a fontos, lágy legyen de még alakítható. Keleszteni azt sokáig kell, legalább kétszer annyi idő szükségeltetik, de ha jó a tészta akkor előbb utóbb megkel :) Nekem gyönyörűen feljött. Szóval ha kész a tészta akkor egy hosszú vékony rudat sodrok, és felcsavarom a margarinnal megkent formára.


Most jön a neheze. A kürtős kalács a ropogós karamell réteg nélkül mit sem ér. Az egyik kedvenc anyagom az isomalt, ami egy cukoralkohol, nulkalóriás és U1. A cukrászatban karamell díszek készítéséhez használják, én is szoktam belőle néha virágokat vagy gömböket, ezt-azt készíteni. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni pl a dobos torta tetején a karamellt. Az anyag színtelen, tehát meg kell színezni. Először felolvasztom és egy kevés barna ételfestékkel megszínezem. Majd kiöntöm egy szilikon gyúrólapra, és hagyom hogy kihűljön. Összetöröm klopfolóval és beleteszem a kávédarálóba. Amennyire lehet megdarálom. Itt ismét nehézségekbe ütközöm. Mivel csak úgy szippantja be a levegő páratartalmát az isomalt, be kell csomagolni légmentesen, mert elég neki így darált állapotban egy kevés pára és már össze is áll.

 
 
Szóval az ellenség az idő és a pára. A felcsavart kalácsot megkenem margarinnal és a frissen elkészített isomaltba forgatom, a forró parázson pedig megsütöm.
 
Utólag még eszembe jutott egy olyan variáció is, hogy nem színezem meg az isomaltot, csak megdarálom szárazon és abba forgatom a kalácsot, így igaz nem lesz olyan színe, de a karamellréteg az meglesz rajta. Lehet próbálkozni :) Én sütés közben is néha megvajaztam itt ott a kalácsot és tuszkoltam rá némi édesítőt, mert elég nehéz egyenletesen eloszlatni rajta a darált édesítőt.
Tudom ismét egy macerás recepttel álltam elő, de én képes vagyok szenvedni egy-egy jó falatért. És azt tudom csak mondani, hogy megérte.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése