Sajnálom, de receptet nem tudok adni, csak tanácsokat, ugyanis ez kísérleti alanynak minősülő darab volt. De amúgy egy lágy kalácstésztát kell készíteni Update lisztből. Liszt, tej , élesztő, margarin, tojássárga, édesítő. Az állag a fontos, lágy legyen de még alakítható. Keleszteni azt sokáig kell, legalább kétszer annyi idő szükségeltetik, de ha jó a tészta akkor előbb utóbb megkel :) Nekem gyönyörűen feljött. Szóval ha kész a tészta akkor egy hosszú vékony rudat sodrok, és felcsavarom a margarinnal megkent formára.
Most jön a neheze. A kürtős kalács a ropogós karamell réteg nélkül mit sem ér. Az egyik kedvenc anyagom az isomalt, ami egy cukoralkohol, nulkalóriás és U1. A cukrászatban karamell díszek készítéséhez használják, én is szoktam belőle néha virágokat vagy gömböket, ezt-azt készíteni. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni pl a dobos torta tetején a karamellt. Az anyag színtelen, tehát meg kell színezni. Először felolvasztom és egy kevés barna ételfestékkel megszínezem. Majd kiöntöm egy szilikon gyúrólapra, és hagyom hogy kihűljön. Összetöröm klopfolóval és beleteszem a kávédarálóba. Amennyire lehet megdarálom. Itt ismét nehézségekbe ütközöm. Mivel csak úgy szippantja be a levegő páratartalmát az isomalt, be kell csomagolni légmentesen, mert elég neki így darált állapotban egy kevés pára és már össze is áll.
Szóval az ellenség az idő és a pára. A felcsavart kalácsot megkenem margarinnal és a frissen elkészített isomaltba forgatom, a forró parázson pedig megsütöm.
Utólag még eszembe jutott egy olyan variáció is, hogy nem színezem meg az isomaltot, csak megdarálom szárazon és abba forgatom a kalácsot, így igaz nem lesz olyan színe, de a karamellréteg az meglesz rajta. Lehet próbálkozni :) Én sütés közben is néha megvajaztam itt ott a kalácsot és tuszkoltam rá némi édesítőt, mert elég nehéz egyenletesen eloszlatni rajta a darált édesítőt.
Tudom ismét egy macerás recepttel álltam elő, de én képes vagyok szenvedni egy-egy jó falatért. És azt tudom csak mondani, hogy megérte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése