2013. május 12., vasárnap

Epres finomságok

Epres fagyi:
A gyümölcsös fagyik általában vizesek, tehát gyümi, cukor, víz állományjavítók keveréke. Az előnyük hogy nem kell főzni, így sok értékes vitamin marad a fagyiban. A recept: a gyümölcsöt (kb 30 dkg)  2.5 dl tejszín és 2.5 dl tej keverékével,ízlés szerint édesítővel és némi emulgeálóval jól összeturmixolom. Lehet bele kis citromlevet is tenni, ami kiemeli a gyümölcs ízét, de erre inkább az édes gyümölcsöknél lehet szükség. Hagyom hogy kicsit álljon a hűtőben majd mehet a fagyigépbe. Elrontani nem is tudod :)


Epres rizsfelfújt:
Nyertem egy cukrász online versenyen egy Zila formát, amit elsőként ezzel a finomsággal avattam fel. Persze tepsiben is elkészíthető. Az alap egy rizsfelfújt, semmi extra, csupán annyi hogy nem rizsből hanem update rizsszemtésztából készítettem. A tésztát jó szottyosra megfőztem édesítős tejben (kb egy marék tészta és 3-4 dl tej, de nem tudom megmondani pontosan, nem mértem. Ha látod, hogy elfőtte a tejet de még nem jó az állaga, önts hozzá még folyadékot), mikor kihűlt hozzáadtam 2 tojás sárgáját egy púpos evőkanál vanília pudingport és összekevertem. A tojásfehérjét (2-3 db) habbá verem 2 evőkanál édesítővel és hozzáforgatom a masszához. Ne kavargassuk sokat, mert összeesik. Ez az adag elég kicsi mennyiség, érdemes duplázni. 8 szeletes Zilában készült, tehát ehhez mérten számítsuk a nyersanyagokat. A kivajazott formába öntöm a felfújtat és 180 fokon megsütöm. Ha már egyenletesen aranybarna a teteje akkor van kész. Sütőt ne tessék nyitogatni, enyhén gőzös sütőtér pedig jót tesz a felfújtnak. Miután kihűlt , leválasztom a szilikont és elosztom a mélyedésekben az öntetet. Epret összeturmixolok egy pár kanál vízzel, édesítőt adok hozzá, elkezdem főzni. Egy kevés keményítőt elkeverek vízzel, ezzel fogom kissé besűríteni, mikor már forr az öntet. Díszítem és tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése