2012. július 11., szerda

Mézes menta és Rákóczi túrós fagyi

Vettem egy fagyigépet!! Enélkül nem is lehet elviselni ezt a meleget, fagyit gyártok reggeltől estig :)

Mézes menta: friss menta levelek (20 kicsi vagy 10 nagy, ki hogy szereti), fehér rum esetleg vodka, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2-3 tojássárga, cukor és hárs méz úgy érzéssel..
A mentát előző este összetöröm egy mozsárban és beáztatom a szeszbe. Másnap a tojássárgát, cukrot, mézet és  kevés tejet gőz fölött besűrítek, forralni nem szabad, nem rántottát csinálunk :) Majd beleszűröma  mentás rumot és hozzáöntöm a maradék tejszínt illetve tejet. A lötyit behűtöm és berakom a fagyigépbe 30 percre. (ha nincs gép, 15-20 percenként megkeverni amíg síma nem lesz az állaga)

Rákóczi túrós: 15-20 dkg túró, 2 dl tej, 2 dl tejszín, cukor, 3 tojássárga. + sárgabarack lekvár
A túrót botmixerrel pépesítem és  felfőzöm a tojásos cukros tejes alapot, majd ha besűrítettem belekeverem a túrót és a tejszínt. Lehűtöm és mehet a fagyigépbe. Ha a gép végzett a dobozba kanalazom a fagyit és rétegelek rá némi lekvárt. Kifagyasztom a lekvárral együtt és kész.

Tipp: Minél inkább inkább hidegebb a keverék annál hamarabb végez a gép, (mondjuk ez logikus :))

Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése